
במהלך שנה"ל תשע"ו נערכו בפסג"ה 4 השתלמויות וירטואליות בתחומי דעת שונים ע"י ד"ר ענת רביב- "רביבים" ייעוץ והנחייה בע"מ.
ההשתלמויות נבנו באופן חדשני המשלב בין מיומנויות המורה במאה ה- 21 לבין תחום דעת נבחר.
במהלך ההשתלמות מתנסים המורים באופן פעיל בלמידת נושא בו הם בחרו להשתלם לצד פעילויות למידה בכלי למידה ממוחשבים מארגז הכלים למורה במאה ה21.
דוח זה נכתב במסגרת מחקר ארצי רב משתתפים, המתנהל בחסות המכללה האקדמית תל חי, בקורסים וירטואליים המנוהלים ע"י ד"ר ענת רביב- רביבים ייעוץ והנחייה בע"מ, ומטרתו ללמוד ולהעריך את תרומת ההשתלמות לפיתוח המקצועי של המורה כמורה בר-אוריין ומידת שליטתו בכלים ממוחשבים ויכולת לשלבם בעבודתו בכיתה.
השתתפו כ80 מורים, אשר התבקשו לענות על שאלון מקוון לבחינת תרומת ההשתלמות לפיתוח המקצועי שלהם בנושא הנבחר ובמיומנויות המורה במאה ה21.
השאלון כלל 42 היגדים, לגביהם התבקשו המשיבים (59=N) לציין את מידת הסכמתם עימם בסולם 1 (כלל לא) עד 5 (במידה רבה).
להלן ממצאי השאלון על פי תשובותיהם של מורי מרכז פסג"ה אשקלון:
בשאלה לגבי מידת תרומת ההשתלמות לפיתוח כל אחת ממיומנויות של המורה המאה ה-21
[אוריינות מדיה ומידע: שימוש בכלי ארגון מידע (כדוגמת רוג'ום), מיומנות תקשורת: כתיבת בלוג אישי, חשיבה ביקורתית ופתרון בעיות: בניית מפת מושגים, חשיבה ביקורתית ופתרון בעיות: קריאת מאמרים בצורה מושכלת וביקורתית, למידת עמיתים: למידת עמיתים והערכת עמיתים בפורום, למידה שיתופית: בניית מאגר מושגים משותף (כדוגמת אגרון), למידה שיתופית וחשיבה ביקורתית: חשיבה ביקורתית במתן משוב לעבודות של עמיתים, למידה שיתופית ואוריינות מידע: שימוש בכלים לייצוג מידע אישי וקבוצתי (כדוגמת לינואיט/ פדלט), למידה עצמאית: עיבוד מידע בכלים טכנולוגיים]
אוגדו הנתונים למדד משותף וזכו לציון כולל של 3.98 מתוך 5.
בשאלה באיזו מידה שיפרת את כל אחת מהמיומנויות בעקבות ההשתלמות
ההיגדים אוגדו למדד משותף וזכו לציון ממוצע כולל של 4.1 מתוך 5.
ממצאי תרשים מס' 1 מציגים את רמת השיפור במיומנויות המורה במאה ה21 בעקבות ההשתלמות
בנוסף בדקנו באמצעות השאלון את מידת תרומת ההשתלמות לפיתוח מיומנויות הוראה במאה ה21 .
בשאלה באיזו מידה למידה וירטואלית מקדמת מיומנויות הוראה במאה ה-21
[אוריינות מדיה ומידע, מיומנות תקשורת, חשיבה ופתרון בעיות, למידה שיתופית, למידה עצמאית]
אוגדו הנתונים למדד משותף וזכו לציון כולל של 4.44 מתוך 5.
בתשובה לשאלה: למידה בהשתלמות וירטואלית או פרונטלית- איזו דרך מקדמת יותר למידה משמעותית ולמה? ענו 31 מהמשתלמים כי למידה בהשתלמות וירטואלית, אל מול 4 משתלמים בלבד שבחרו בלמידה פרונטלית.
תר המשתלמים (22=N) ענו שגם זו וגם זו מקדמות למידה משמעותית במידה דומה.
מדברי המשתלמים כמענה לשאלה זו:
"לדעתי, למידה בהשתלמות וירטואלית מקדמת יותר למידה משמעותית, מכיוון שהיא מכילה כלים ואסטרטגיות טכנולוגיות חדשניות שהמורה יכולה להשתמש בהן עם תלמידי כיתתה. בנוסף, השתלמות וירטואלית כוללת מאמרים וסרטונים שהרבה השתלמויות פרונטליות לא כללו אותן. באמצעות מאמרים וסרטונים אלו המורה יכולה ללמוד, להסיק מסקנות... ולהפנים דברים לחייה היומיומיים."
"לדעתי למידה וירטואלית כי היא מאפשרת מרחב גדול יותר - לא מוגבל בזמן אפשר לכתוב באופן חופשי את דעתך השיעור נגמר רק אחרי שהמשימה הוגשה. האמצעי של למידה זו חסר כשאין איזון חוזר מצד שותפי למידה"
"לפי דעתי למידה בהשתלמות וירטואלית מקדמת יותר למידה משמעותית מאשר למידה פרונטלית מכיוון שלמידה וירטואלית מאפשרת ללומד לחזור שוב על הנושאים בזמנו החופשי, מאפשרת לקורא להתמודד עם מצגות, סרטים ותוכנות שונות. למידה זו מאפשרת לקורא להיות ביקורתי יותר ולעקוב אחר משתתפים נוספים, הוא יכול להביע את עמדתו באמצעות הפורום. הוא נחשף לכלים שונים, מקבל משוב מעמיתים לקורס."
בתשובה לשאלה: האם תבחר ללמוד בהשתלמות וירטואלית נוספת? מאילו סיבות?
ענו ברב מובהק של 53 משתלמים מול 5 כי הם ייבחרו ללמוד שוב בהשתלמות וירטואלית,
להלן חלק מהסיבות כפי שצוינו על ידי המשתלמים:
"בטח, בשנה שעברה השתתפתי בשתי השתלמויות וירטואליות עם המרצה ענת רביב (אומנות והכלה), משתיהן למדתי המון הן מבחינה מקצועית והן מבחינה אישית. השתלמות וירטואלית חוסכת זמן, (ברור שהיא דורשת זמן בקריאת מאמרים וחומר אך אני יכולה לקרוא חומר זה בבית עם המשפחה שלי). בשנה זו גם השתתפתי בהשתלמות ילדי דור הZ שגם למדתי ממנה המון ואני אמשיך לבחור השתלמויות כאלה בעתיד ע"מ לקדם את עצמי..."
"אני מאמינה כי בעתיד אבחר ללמוד בהשתלמות וירטואלית נוספת מכיוון שאני נחשפת לדרכי הוראה מגוונות שיכולות לסייע לי בהוראתי בכיתה. כמו כן, השתלמות וירטואלית מאפשרת ללומד חשיבה ביקורתית במתן משוב לעבודות של עמיתים."
"כן אבחר מכיוון שלי אישית מתאימה למידה כזאת. זה פרקטי ונוח מבחינת ניהול זמנים, למידה שאני רואה אותה אמורה להיות משמעותית יותר עבורי, אני אוהבת טכנולוגיה ותקשוב ומחפשת ללמוד על עוד דרכים מתוקשבות להשתמש בהן וללמד בבית ספר. יחד עם זאת חשוב לי שההשתלמות כן תהיה משמעותית עבורי, מושקעת ומלמדת."
כפי שניתן לראות, הממצאים מעידים על קשר ישיר חזק בין תהליך הלמידה האישי של המורים בהשתלמויות הוירטואלית לשיפור משמעותי במיומנויות המורים כמלמדים מנוסים במיומנויות ההוראה והלמידה במאה ה21. כמו כן העידו המורים על יכולת יישום גבוהה בשדה הלמידה.

