
ערן רון הוביל השנה במרכז פסג"ה אשקלון שני קורסים בנושא
פיתוח המודעות העצמית למען חיזוק האסרטיביות והביטחון העצמי
ביקשנו ממנו לספר על הקורסים
בבסיס הקורסים שהנחיתי השנה קיימת ההנחה, כי "אינך יכול לשנות את העבר, אך אתה יכול להסירו ממסלול העתיד".
במהלך הקורסים אנו בוחנים אירועים, שפגעו בביטחון העצמי של המורה, ודנים כיצד ניתן להתמודד איתם בצורה בונה.
בעקבות ניתוח מקרים קונפליקטואליים, שאיתם המורה מתמודד/ת, מוענקים לו /ה כלים אסרטיביים, המסייעים לו /ה לשמור על זכויותיו/ה, מבלי לפגוע בזולת - תלמידים, הורים, מורים, עמיתים ומנהלים.
בתכנית הלימודים הקפדתי לחקור את בדיקת הקשר בין אירועים משמעותיים בחייו של המורה לרמת הביטחון העצמי שלו מול תלמידיו וחבריו לעבודה, תוך תרגול סימולציות, בהם המורה משחק/ת את עצמו/ה, כדי לראות מקרוב כיצד הוא מוותר או מתקיף במקום לנהוג בביטחון עצמי ובאסרטיביות.
באמצעות תירגול של מצבים בין אישיים, בהם נדרשת התנהגות אסרטיבית, לומד/ת המורה לעמוד על שלו /ה בצורה דעתנית, כדי לחזק את רוחו/ה ואת הביטחון העצמי שלו/ה.
נושאי המפגשים כללו היכרות, תיאום ציפיות, הגדרת המושג אסרטיביות ותיאור הקשיים בהם נתקל האדם שאינו אסרטיבי. כמו כן תיאורי המחירים של התנהגויות לא אסרטיביות של המשתלמים, דוגמאות מחיי המשתלמים וניתוח אירועים מעברם של המשתלמים, בהם נפגע הביטחון העצמי שלהם וההשלכות של פגיעה זאת על תפקודו של המורה.
התרגול של עקרונות המודל: "הורה, בוגר, ילד" וסיוע בפיתוח החלק הבוגר של המשתלמים, איפשר למורים/ות לפעול יותר בעזרת השכל ולהיות נתונים פחות לשליטה ע"י רגשותיהם.
מטרה עיקרית היתה לנגד עיני והיא כיצד ייצאו המשתלמות עם מרכיבים יישומיים לחינוך והוראה:
1.פיתוח האישיות של המורה, כדי לשפר את המודעות העצמית שלו לקראת פעולה אפקטיבית מול תלמידיו.
2.מתן כלים מעולם התקשורת הבין אישית, בעזרתם יוכל המורה לשפר את התקשורת הבין אישית שלו עם תלמידיו וללמדם שימוש אפקטיבי בכלים אלו.
בסיכום ובמסקנות עיבדנו יחד אילו דברים על המורה להפסיק לעשות, מהם הדברים החדשים שעליו/ה להתחיל לעשות ומהם הדברים הטובים שהוא/יא רוצה לשמר בהתנהגות שלו/ה.